Ricerca ProgettiPagine dedicate a singoli progettiPRO HUMANAE SALUTIS VACCINIUMATTIVITÀ DI DIVULGAZIONE
ATTIVITÀ DI DIVULGAZIONE
Divulgazione Scientifica
- Articolo La Voce della Montagna N. 1 Maggio-Agosto 2014
- V Festival del Mirtillo, Abetone 7-30 Agosto 2015
- Giornata Divulgativa “Cibo e salute”, Pistoia, 17 Ottobre 2015
Congressi Nazionali
- Presentazione orale per il Congresso "Giornate Scientifiche SOI" (Bolzano, 14-16 Settembre 2016) dal titolo "Studio morfologico e delle componenti antiossidanti del mirtillo selvatico e coltivato dell’Appennino Tosco-Emiliano"
Congressi Internazionali
- Presentazione orale al “21st International Symposium on Separation Science” – (Ljubljana, 30 Giugno-3 Luglio 2015) dal titolo “HPLC-MS/MS characterization of polyphenolic components of berries of different species of Vaccinium genus”
- Presentazione poster al “26th International Symposium on Pharmaceutical and Biomedical Analysis” – (Tbilisi, 5-8 Luglio 2015) dal titolo “Polyphenolic profiles of berries from different Vaccinium species by liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry”
- Presentazione orale al “15th International Nutrition and Diagnostics Conference” – (Prague, 5-8 Ottobre 2015) dal titolo “Comparison of the polyphenolic profiles of berries from different Vaccinium species in relation to their nutraceutical value"
- Presentazione orale al “39th Symposium Chromatographic Methods of Investigating the Organic Compounds” – (Katowice, 1-3 Giugno 2016) dal titolo “Liquid chromatographic tandem mass spectrometric analysis of polyphenolic compounds in Italian spontaneous and cultivated berries: target and non-target approaches for their comparison and valorization”
- Presentazione orale al “VIIIth National Congress of Pharmacists of Ukraine (Kharliv 13-16 Settembre 2016) dal titolo “UHPLC-MS/MS analysis of polyphenolic compounds in plant material: from the food quality to the physiologic response”
Pubblicazioni
-ARTICOLO SCIENTIFICO “Polyphenolic profiles and antioxidant and antiradical activity of Italian berries from Vaccinium myrtillus L. and Vaccinium uliginosum L. subsp. gaultherioides (Bigelow) S.B. Young” C. Ancillotti; L. Ciofi; D. Pucci; E. Sagona; E. Giordani; S. Biricolti; M. Gori; W. A. Petrucci; F. Giardi; R. Bartoletti; U. Chiuminatto; S. Orlandini; S. Mosti; M. Del Bubba. Food Chemistry 204 (2016) 176–184
-NOTA APPLICATIVA in collaborazione con AB SCIEX “Identification of Polyphenolic Compounds in Berries from Different Vaccinium Species using Liquid Chromatography High Resolution Mass Spectrometry (LC-HR-MS)” C. Ancillotti, M. del Bubba, U. Chiuminatto, J. Stahl-Zeng
Application Note.pdf
-ARTICOLO SCIENTIFICO “Liquid chromatographic/electrospray ionization quadrupole/time of flight tandem mass spectrometric study of polyphenolic composition of different Vaccinium berry species and their comparative evaluation” Claudia Ancillotti; Lorenzo Ciofi; Daniele Rossini; Ugo Chiuminatto; Jianru Stahl-Zeng; Serena Orlandini; Sandra Furlanetto; Massimo Del Bubba. Anal Bioanal Chem 409 (2017) 1347–1368